O Mnie

                                                         Ja…

O mnieJestem kucharzem, szefem kuchni, miłośnikiem gastronomii oraz dobrego jedzenia. Blog ten powstał z potrzeby podzielenia się zarówno wiedzą jak i doświadczeniami które zdobywałem przez kilkanaście lat w branży gastronomicznej.

Przez ten czas przeszedłem wszystkie szczeble kariery w kuchennej hierarchii, od praktykanta po szefa kuchni.  Zdobywałem doświadczenie w różnych placówkach gastronomicznych ale zdecydowanie najlepiej czuję się w restauracjach i to na nich aktualnie koncentruję swoją karierę.

Moja filozofia gotowania

Jako kucharz, największą uwagę przykładam do produktu. Szczególnie do produktu lokalnego. Bo tylko taki produkt daje 100 % świeżości na której bezwzględnie mi zależy.

Znacznie bardziej cenię sobie raki od krewetek, uważam że polska wołowina jest na światowym poziomie, a polska dziczyzna i bogactwo lasu czy też ryb słodkowodnych daje nam ogromne możliwości kreowania dań na poziomie gwiazdek michelina.  Jakiś czas temu w internecie, jak dobrze pamietam na pewnym blogu, przy okazji recenzowania restauracji padły słowa które bardzo mi przypadły do gustu.

Jest tylko jeden bóg, lokalny produkt.

I są to słowa które w 100% oddają moja filozofię gotowania. Do tego cytatu mogę dorzucić jeszcze drugi, słowa wypowiedziane przez jednego z moich kulinarnych idoli:

The best way to be global, is to be local.

Alex Atala

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *